Wifi-adgang i et land uden internet

12-02-19

Forbindelse til internettet er en mangelvare i Eritrea, hvor kun enkelte netcafeer i de større byer giver mulighed for at bruge tjenester som Google, Youtube, Facebook mv.
Det forhindrer selvfølgelig eleverne i at blive distraheret af diverse sociale medier i skoletiden, men det forhindrer dem også i at søge ny og alternativ viden, søge i opslagsværket Wikipedia, læse internationale magasiner eller høre TedTalks om emner, de er særligt optagede af.
Men nu har organisationen Library and Information Association i samarbejde med den danske organisation Azmara.dk fundet en løsning på problemet og har lanceret såkaldt ’digitale biblioteker’ på en række mindre skoler, gymnasier og researchinstitutter samt på lokale biblioteker flere steder i Eritrea.


Ved hjælp af danske computere har den eritreanske organisation nemlig samlet en database med e-bøger, magasinudgivelser og videomateriale, som uploades ude på de enkelte skoler. Ved hjælp af routere kan eleverne tilgå det digitale bibliotek – enten fra skolens it-lokale eller fra deres egen telefoner eller tablets.
”Internet in a box,” kalder Keflom Michael, som er en af idemagerne bag initiativet, den innovative løsning på udfordringen.
”På den her måde sikrer vi at eleverne i Eritrea får fri og lige adgang til viden, selvom infrastrukturen i vores land ikke tillader, at der er internet. Eleverne kan hente lærebøger til lige specifikt det emne, de skal skrive opgave om, og vi kan se, at både eleverne i grundskolerne og på de videre uddannelser, har glæde af den digitale samling, vi har stillet til rådighed,” siger han.  
I praksis fungerer det sådan, at en it-ansvarlig fra skolen ca. én gang om måneden tager ind til LIAE’s hovedkontor i Asmara og får overført opdateringer af diverse udgivelser og tilføjelser til det sociale opslagsværk Wikipedia. Opdateringer gemmes på et flashdrive, som den it-ansvarlige tager med tilbage til skolen, hvor de nyeste opdateringer føjes til databasen.


På Ghindae Elementary and Junior School i Ghindae ca 3 timers kørsel fra hovedstaden har skolens personale og bestyrelse valgt i samarbejde med lokalsamfundet at udvide ’wifi-forbindelsen’, så den også kan tilgås fra markedspladsen, den lokale cafe og endda enkelte af landsbyens hjem. På den måde er det ikke kun eleverne, men også andre af byens indbyggere, som får glæde af adgangen til bøger, dokumentarvideoer og andet digitalt læringsmateriale fra hele verden.
Du kan læse mere om LIAE’s arbejde på http://erlia.org/
Og om den danske organisation Azmara.dk på www.azmara.dk