Omlægning af værnemidler spiller en stor rolle under COVID-19

25-06-20

Mange GTS-forsendelser har været påvirket af COVID-19, og flere brugere har været nødsaget til at tænke i nye baner i deres samarbejder i syd. Selvom COVID-19 langsomt slipper sit greb inden for EU’s grænser, ser situationen imidlertid anderledes ud i udviklingslandene. Her efterlader virussen millioner af mennesker i en økonomisk og social krise uden indtægtsgrundlag eller adgang til uddannelse og sundhed. En af de GTS-brugere, der har mærket COVID-19’s konsekvenser på egen hånd er Jennet Kamara Søndergaard, der er formand i foreningen Kvindehjælpen Afrika.  

En ny begyndelse 

Jennet Kamara Søndergaard ankom i 2004 som kvoteflygtning fra det daværende borgerkrigsramte land Liberia. Hun faldt hurtigt til og valgte senere at tage sygeplejerskeuddannelsen og arbejder i dag som sygeplejerske på Herning Hospital. Al den tid Jennet har været i Danmark har hun ikke kunne slippe tanken om Liberias fattige børn og kvinder, som ikke har de samme sociale og økonomiske muligheder som hende selv. Derfor stiftede hun i 2017 foreningen Kvindehjælpen Afrika, som har til at formål at støtte fattige kvinder og børn i Liberia. I samarbejde med foreningen The Grass Root Women Agricultural Cooperative i Liberia hjælper Kvindehjælpen Afrika lokale kvinder med at komme til at eje deres eget landbrug, så de selv kan bestemme over udbyttet af deres arbejde og opnå bedre sundhed for dem selv og deres børn. Jennet Kamara Søndergaard ved af egen erfaring, at når en liberiansk kvinde kan forsørge sig selv, sine børn og evt. sin mand, vil hun blive værdsat og behandlet med respekt. 

En iboende frygt 

I efteråret 2019 fik Kvindehjælpen Afrika en bevilling til en container med hospitalsudstyr til tre sygeplejeklinikker i Liberia. I marts 2020 pakkede og sendte foreningen i samarbejde med renoveringsværkstedet Genbrug og Donation containeren afsted med hospitalsudstyr. Jennet Kamara Søndergaard var allerede i forbindelse med en partnerskabsrejse ankommet til Liberia tidligere på måneden, hvor hun skulle distribuere udstyret og hjælpe til som sygeplejerske på Paynesville City Clinic, som er en af de tre udvalgte klinikker. Men i takt med COVID-19 spredte sig i landet, blev distribueringen af udstyret forsinket. Ifølge formanden husker flere blandt sundhedspersonalet Ebola-epidemien, og hvordan mange ansatte i sundhedssektoren mistede livet, og de er derfor bange for en lignende situation skal gentage sig. Dette betyder bl.a., at et par af de privatklinikker, der skulle have modtaget udstyret er lukket ned. Udfordringerne med COVID-19 i Liberia er komplekse, fortæller Jennet Kamara Søndergaard. ’’Der er ikke ret mange smittede, men myndighederne har indført undtagelsestilstand og udgangsforbud mellem kl. 15 og 07. Der er også indført bevogtede karantænesteder for personer mistænkt for smitte, så befolkningen er skrækslagne for at blive mistænkt for at være smittede. Dette medfører, at befolkningen, af frygt for at blive ført i karantæne, kun kommer til klinikkerne for behandling, hvis de er meget syge. Derfor har vi i Kvindehjælpen Afrika været nødt til at omlægge vores forsendelse'', siger formanden. 

GTS-forsendelse gør nytte i lokalsamfundet

Jenetter Kamara Søndergaard fortæller, at det, der gør en helt særlig forskel lige nu under COVID-19-situationen er værnemidler, og selvom det ikke var en del af pakkelisten, var der flere kasser med værnemidler i containeren ved sidste forsendelse. ’’De offentlige sygehuse siges at være gratis, men hvis du skal have behandling, skal du købe benzin til generatoren, du skal købe din egen medicin, sprøjter, forbindinger mv., så alle de forbrugsstoffer, der var i containeren gør også en kæmpe forskel,’’ forklarer Jennet Kamara Søndergaard. Det er primært de private klinikker, der er tvunget til at holde lukket, derfor har Kvindehjælpen Afrika og Grassroot Women doneret sygehussenge, kørestole, kontormøbler og ikke mindst forbrugsmaterialer til det offentlige hospital Pipeline Government Hospital, som lige nu er hårdt ramt i forhold til ressourcer, fordi de oplever en markant stigning i antallet af patienter. En af sygeplejerskerne på hospitalet har sagt til Jennet, at hjælpen øjeblikkeligt har gjort en forskel. Nu kan de f.eks. bruge en steril kanyle og en ny sprøjte, de har forbindinger til sårpleje, samt værnemidler til at beskytte sig selv mod virussen. Jennet befinder stadig i Liberia, hvor hun fortsat arbejder for at hjælpe så mange lokale hospitaler som muligt under COVID-19, og selvom fremtiden for de lokale hospitaler er usikker, er hun sikker på, at hver eneste GTS-forsendelse er med til at gøre en forskel for udsatte befolkningsgrupper, både I Liberia og andre partnerlande. 

Læs mere om Kvindehjælpen Afrika her.