Frivillige sikrer lokal forankring i udviklingssamarbejdet

26-03-21

Danskernes opbakning til udviklingssamarbejdet er støt stigende. Det har de mange små foreninger, der sender brugt udstyr, noget af æren for.

Opbakningen til dansk udviklingssamarbejde stiger. Det er faktisk er steget med 6 procent fra 57 procent i 2019 til 63 i 2020. Ændringen ses især blandt unge mellem 18 og 30 år, hvor opbakningen er steget med hele 14 procent siden 2019.

Tallene viser, at udviklingssamarbejde er godt forankret i den danske befolkning. Det har foreningerne i Genbrug til Syd (GTS) noget af æren for. Foreningerne i netværket er nemlig stærke på det område, hvor danskerne engagerer sig mest: Som frivillige. Foreningerne indsamler brugt udstyr og sender til gavn for fattige i lande mod syd.

- De frivillige lægger virkelig hele deres hjerte i at hjælpe deres samarbejdspartnere i lande mod syd, når de sender brugt skoleudstyr, hospitalsudstyr og meget andet derned. Dermed er de også gode ambassadører for dansk udviklingsbistand lokalt herhjemme. De når om nogen ud i hjørner, som ingen andre når, fortæller Lisa Nørrelykke Nissen, der koordinerer Genbrug til Syd. 

Hun nævner foreninger, der får omtale i lokale medier, laver arrangementer på biblioteker og samarbejder med andre lokale foreninger og klubber.

- I gør en forskel. I er med til at ændre på statistikken. Så bliv endelig ved med det gode arbejde, siger Lisa Nørrelykke Nissen henvendt til de mange foreninger i Genbrug til Syd.

Foreningerne modtager brugt udstyr og andre donationer fra skoler, institutioner, virksomheder og andre. Det er et stort arbejde, der også kræver feedback:

- Bliv ved med at melde tilbage til dem og fortæl de gode historier om, at hjælpearbejdet nytter. De skal vide, at deres donation hjælper mennesker, så de får lyst til at fortsætte, siger Lisa Nørrelykke Nissen.

Genbrug til Syd (GTS) har siden 1975 ydet økonomisk støtte til forsendelser af doneret, brugt udstyr til udviklingslandene. GTS finansieres af Udenrigsministeriet og er en del af den danske udviklingsbistand og den danske støtte til civilsamfundet i udviklingslande.

Læs mere om undersøgelsen på Udenrigsministeriets hjemmeside her.