GTS-forsendelse får særligt gavn under COVID-19

07-05-20

En forsendelse med formål

I 2019 sender den danske forening Hjælp Congo en container af sted gennem GTS med udstyr til Kivamva i Bandundu provinsen. I containeren er der hospitalsudstyr, og så er der et par kasser fyldt med masker og håndsprit. Da formand Marie Pedersen og partneren åbner kasserne, er der ikke umiddelbart behov for værnemidlerne, derfor bliver de i første omgang gemt væk. De viser sig imidlertid senere hen at få en stor betydning. 

En hjælpende hånd 

Hjælp Congo og den congolesiske partnerorganisationen Hjelp Congo Kinshasa har eksisteret siden 1999. Begge foreninger er båret af frivillige ildsjæle, der i samarbejde med lokale hospitaler arbejder for at hjælpe marginaliserede grupper i Bandundu provinsen, som ikke har råd til lægehjælp. Hjælp Congo sender primært hospitalsudstyr i form af senge, krykker og sengeleje mv. af sted til lokale hospitaler i provinsen. Ifølge Marie Pedersen har udsatte og syge borgere ikke mulighed for at tage den lange rejse ind til hovedstaden Kinshasa for at modtage behandling, derfor er det vigtigt, at der er alternative behandlingsmuligheder i lokalområdet. Marie Pedersen fortæller, at den congolesiske regering ofte fokuserer på at forbedre forholdene i Kinshasa i stedet for landsbyerne. Det betyder, at mange landsbyers behandlingsmuligheder er overset på et nationalt plan. Derfor har GTS-forsendelsen spillet en afgørende rolle for at forbedre vilkårene for udsatte indbyggere.   

En forandret verden 

Under COVID-19 har mange lande været udfordret i syd, heriblandt Congo, på grund af manglende ressourcer, og antallet af smittede stiger fortsat dag for dag. Det lægger et stort pres på det nationale sundhedsvæsen, som ikke har udstyr nok til at behandle alle patienter. Da virussen for alvor spreder sig i Congo, kommer Marie i tanke om kasserne med masker og håndsprit fra den forrige GTS-forsendelse, som har stået uberørt hen. Pludselig får kassernes indhold en særlig betydning: ’’I denne svære periode, har vi pga. GTS' sidste forsendelse kunnet se et lille lys i mørket i kølvandet på virussen. Hjælp Congo hjælper lige nu hospitaler i lokalområdet, da ingen har været forberedte på at dette kunne ske, og den glade historie har spredt sig til hele provinsen,’’ fortæller Marie Pedersen.  

Ifølge formanden har forsendelsen været med til at forebygge en yderligere smittespredning på hospitalerne. Udstyret har vakt stor opmærksomhed på et nationalt plan, og sundhedsministeriet har opsøgt Hjælp Congo og anmodet om at uddele nogle af maskerne fra forsendelsen til hospitalerne i Kinshasa, hvor de ikke har nok værnemidler til alle ansatte. Marie Pedersen siger, at regeringen i Congo har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at forebygge smittespredningen for at undgå en ny Ebola-krise. Og så er hun ikke mindst glad for, at GTS-forsendelsen har spredt ringe i vandet, men hun pointerer også, at der er lang vej igen. Ifølge hende er det vigtigt, at vi i fællesskab skaber smittebarrierer, inden det er for sent.     

Et godt råd 

Lige nu er mange GTS-brugere udfordret i implementeringen af deres projekter på grund af COVID-19. Det betyder, at mange, ligesom Hjælp Congo, må omlægge deres forsendelse. Marie Pedersen deler her sit råd til, hvordan man kan håndtere den nuværende krisesituation: ‘’Mit råd til andre er, at I skal være lyttende overfor jeres partnere og kende omfanget af den problemstilling, I står overfor. Men det er også vigtigt at udvælge nogle områder, hvor I ser det største behov og gå målrettet efter at løse dette, så det ikke bliver en for stor mundfuld. Hold fokus, hav hjertet med og knokl hårdt. Så vil I se store resultater. Og husk altid at bevare et godt forhold til jeres værksted, som arbejder hårdt for at hjælpe os brugere.’’