En teenager fra Malawi ved en computer fra Danmark

Noel Matewere er 17 år og bor i Mzuzu i det nordlige Malawi, som er et af verdens fattigste lande. For to år siden satte Noel sig for første gang foran en computer. Nu er han den bedste i sin klasse til at bruge computerne, som kommer hele vejen fra Danmark.

Noel fra Mzuzu

Luwinga Secondary School i Mzuzu har 250 elever mellem 13 og 18 år fordelt på fire årgange. I 2013 fik skolen 30 computere, der kom i en container fra Danmark, og det ændrede måden eleverne lærte på. Noel går på fjerde årgang på skolen.  

”Computertimerne og biologi”, siger Noel uden tøven, når han bliver spurgt om, hvad der er hans yndlingsfag. Han er meget glad for at have lært at bruge en computer, for han er sikker på, at det vil gavne ham i fremtiden. ”Man bruger jo computere i alle jobs og også på universitetet”, forklarer han.

Computerne har også betydet, at Noel er blevet bedre i andre fag. ”Man kan bruge dem til at søge viden til andre fag. Så hvis jeg ikke helt har forstået, hvad læreren sagde, så kan jeg søge information på computeren”, fortæller han. 

Ikke bare skærm og tastatur

De danske computere er ikke bare skærme og tastatur. På computerne er systemet Ubuntu, der gør det let at bruge og vedligeholde computerne. Derudover er for eksempel Wikipedia, videoer fra YouTube, regne- og skriveprogrammer og meget andet installeret på serveren, så programmerne kan bruges uden internet, som der ikke er på skolerne. Det betyder, at både lærere og elever får adgang til mere information, og undervisningen bliver bedre for alle. 

”Computerne er vigtige for elevernes skolegang”, fortæller skolens rektor, Dan Mtonga. ”Ud over det, de bruges til på skolen, så er viden om computere også vigtig for eleverne, efter de er færdige her. Ligegyldigt hvilket job de får, skal de vide, hvordan man skaffer information. Derfor kan man ikke undervurdere, hvor meget computerne betyder både for os som skole og for elevernes uddannelse.”

En fremtid med computere

”Jeg vil gerne være med til at udvikle mit land, Malawi”, fortæller Noel. ”Malawi skal på verdenskortet som et sted, hvor vi er gode til at bruge computere.” Noel er snart færdig med sin skolegang. Og han er helt sikker på, at han i sin fremtid vil lave noget med computere. 

Den viden, som de unge kan finde på computere, som er kommet i containere fra Danmark, er med til at give dem en bedre uddannelse. Det betyder, at de i fremtiden kan være med til at udvikle deres land. Derfor er Genbrug til Syd meget mere end en container. For Noel og de andre elever på Luwinga Secondary School er Genbrug til Syd uddannelse.