Sport er lig med fællesskab

Det var passionen for basketball, der i 2018 førte til, at formand i Skovby Sportsklub Thomas Johansen kom i kontakt med den tanzaniske basketballspiller og formand i foreningen Zan Education And Sport Initiative, Said Marine, over sociale medier. Efter et indledende møde stod det klart for dem begge, at de skulle starte et partnerskab op med fokus på børn og voksnes mulighed for at dyrke sport på Zanzibar. 

En personlig historie 

Som barn voksede Thomas Johansen op i Tanzania, og landet har i dag en helt særlig betydning for ham. Som barn i et udviklingsland ved han, at mange børn og unge på Zanzibar hverken har adgang til skole eller fritidsinteresser, og ofte vokser de op under forhold, hvor usikkerhed og ensomhed er en del af hverdagen. Derfor vælger Skovby Sportsklub i 2018 at starte et partnerskab med den tanzaniske forening Zan Education And Sport Initiative, fordi de deler den samme ambition: Flere børn og voksne skal have mulighed for at dyrke sport.   

Sport er for alle 

Hvert år tager Skovby Sportsklub bolde, spillertøj og andre relevante rekvisitter 

til sportsaktiviteter med til Zanzibar. I samarbejde med Zan Education And Sport Initiative har Skovby Sportsklub afholdt en række basketball- og håndboldtræningslejre før både børn og voksne. 

’’Som forening ønsker vi igennem idræt at skabe sociale bånd mellem deltagere af vores træningslejre og trænere på træningsseminarer. Vi tror på, at vi kan være med til at styrke de sociale kompetencer hos de børn og voksne, vi samarbejder med’’, fortæller Thomas Johansen.  

Ifølge formanden har sport den særlige kvalitet at kunne samle mennesker, både unge og ældre, kvinder og mænd: ’’Sport giver anledning til at være sammen med andre man holder af om noget, som man passioneret omkring. I Danmark er vi verdensmestre i foreningsudvikling. Vores demokratiske tilgang til det at være en forening er en af grundstenene i, hvordan et demokrati skal fungere. Det har værdi i et samfund som Zanzibar. Ligeledes har vi mulighed for at undervise trænere, ledere og studerende i pædagogik, etik, good governance, diversitet og andre vigtige elementer i sport men også i samfundet’’, fortæller Thomas Johansen.  

Et stærkt venskab på tværs af kulturer 

Samarbejdet mellem Skovby Sportsklub og Zan Education And Sport Initiative har udviklet sig et unikt samarbejde og venskab på tværs af lande og kulturer. Flere af de frivillige danskere har været på Zanzibar gennem partnerskabsrejser støttet af Genbrug til Syd, hvor de sammen med lokale frivillige har undervist trænere og undervisere i, hvordan man faciliterer sportsstævner.   

Lige nu arbejder Skovby Sportsklub på at udvide udbuddet af sportsmuligheder og satser i fremtiden på afholde flere håndboldstævner.