YaSally – en kamp for bedre vilkår blandt børn og unge

I udkanten af Odense finder man organisationen YaSally, der gennem fodboldens verden kæmper for at hjælpe og støtte udsatte børn og unge i det fattige Nuimi-distrikt i Gambia. Organisationens rødder bygger på en familiehistorie, der trækker tråde tilbage til en barndom i 60’ernes Gambia.

En hyldest til en stærk kvinde 

Momodue Sise er født og opvokset i Upper Nuimi i Gambia. Han er den eneste dreng i en søskendeflok på syv. I en ung alder mister han sin far, og hans mor står alene med ansvaret for sine syv børn. I 1960’erne er Gambia udfordret af et lavt uddannelsesniveau, og befolkningens økonomi er svækket. Det betyder i praksis, at mange lever under meget fattige vilkår – et scenarie, der stadig gør sig gældende i dag. Derfor er Momodue Sises mor nødt til at træffe en svær beslutning om, hvem af de syv søskende hun har råd til at sende i skole. Valget falder på Momodue Sise.

Efter gymnasiet får han muligheden for at rejse til Danmark for at tage en kandidatgrad i international forhandling på Syddansk Universitet, og da han senere får arbejde på Odense Universitetshospital, vælger Momodue Sise at bosætte sig i Danmark. I 2008 møder han kollegaen Lars Andersen, som han deler sin livshistorie med. Sammen bliver de enige om at lave en støtteforening, der skal hjælpe udsatte børn og unge i Gambia. Organisationen får navnet Støtteorganisationen YaSally, og Momodue Sise bliver udnævnt som formand for foreningen. På samme tid opretter de i samarbejde med Sises familie den gambiske søsterorganisation YaSally Charity Organization. Navnet YaSally refererer til Momodue Sises mor Sally, som døde i 2004, og er en kærlig hyldest til en stærk kvinde, der har kæmpet for at skabe en sikker fremtid for sine børn.   

Fra skolemøbler til fodbolde 

YaSallys første projekter har fokus på at sende skolemøbler og symaskiner af sted til skoler i Gambia, men i takt med at foreningen i 2014 indleder et samarbejde med fodboldklubben Hvinningdal Sportsforening af 1985 og senere Silkeborg IF, begynder sportsaktiviteter blandt børn og unge at komme på tegnebrættet. Begge fodboldklubber sponsorerer i dag sportsudstyr i form af spillertrøjer, fodboldpumper, dommerfløjter, net mv., som med hjælp fra Genbrug til Syd sendes videre til Gambia. Momodue Sise fortæller, at donationen og forsendelsen har gjort det muligt for YaSally at kunne organisere skolefodbold på skoler i Upper Nuimi som en integreret del af undervisningen samt etablere en fodboldturnering – YaSally Cup – for alle landsbyerne i distriktet. 

Den spæde start 

Det første YaSally-cup bliver afholdt i 2014 med ti landsbyer som deltagere. Stævnet oplever hurtig en stor efterspørgsel blandt det lokale samfund, og antallet af hold bliver løbende udvidet. I dag deltager 16 landsbyer fra det nordlige og sydlige Gambia. Forberedelserne og afviklingen af turneringen bliver udført af frivillige i Danmark og Gambia, bl.a. repræsentanter fra skoler, security personale, lokale politikere og landsbyhøvdinger. Turneringen oplever fortsat stor opbakning, senest ved YaSally Cup-finalen 2019, hvor kampene blev transmitteret i national radio. Under finalen deltog bl.a. Gambias økonomiminister samt guvernør.  

Et fællesskab på tværs af landsbyer og stammer 

Momodue Sise fortæller, at han er glad for, at YaSally-Cup fortsætter med at tiltrække børne og unge i Gambia: ’’Turneringen er vigtig, fordi mange børn og unge hverken har mulighed for at gå i skole eller deltage i sociale aktiviteter. Det betyder, at mange tager ind til storbyen for at begå kriminalitet. Det forsøger vi i YaSally at lave om på’’, fortæller han. Og det er ikke kun kriminelle unge, der får et kick ud af fodbolden. Ifølge formanden er det især børn med faglige udfordringer i skolen, der får et selvtillidsboost, fordi de finder noget, de er gode til. ’’Fodbolden er med til at skabe et socialt frirum. Landsbyerne i det nordlige og sydlige Gambia er begyndt at holde sammen og deler et fællesskab på tværs af landsbyer og stammer’’, fortæller Momodue Sise.  

Et stærkt partnerskab 

Støtteorganisationen YaSally og søsterorganisationen i Gambia har siden partnerskabets start udviklet sig til et stærkt samarbejde, hvor den danske forening ofte rejser til Gambia for at facilitere undervisnings- og træningsseminarer. YaSally-Cuppen har også skabt interesse blandt de gambiske divisionsfodboldsklubber, som har fulgt foreningen på sidelinjen. YaSally arbejder lige nu på at få et samarbejde op at køre med divisionsklubberne, så de unge spillere fra YaSally-Cup kan dyste mod divisionsspillerne.