Hospitalsudstyr til Sindian

Kan et par hospitalssenge, lidt kontorudstyr, medicinsk engangsudstyr og en computer fra Danmark gøre en forskel for en sundhedsklinik i en fattig by i Senegal? Svaret er ja, og udstyret betyder meget mere, end man lige skulle tro.

I byen Sindian i den sydlige den af Senegal er behovet for en sundhedsklinik åbenlys. Der bor mange mennesker i området, og det er svært at komme ind til den nærmeste storby for at modtage behandling. Klinikken har dog ikke mange ressourcer. To mindre huse med et par rum i hver udgør rammerne for patienterne, og et enkelt kontor gør det ud for modtagerum for lægen.

Klinikken har en læge, to jordemødre og en håndfuld sygeplejersker. Der er altså hverken meget plads eller meget personale til rådighed i Sindian. Alligevel tager klinikken imod mellem 600 og 700 patienter og fødende om måneden.

Dansk udstyr forbedrer klinikkens arbejde

”Før i tiden havde vi bare et par senge. Nu er vi kendt for ikke blot at have nok udstyr, men også udstyr af god kvalitet”, fortæller læge og leder af klinikken, Momodou NDou. I maj 2016 modtog klinikken i Sindian hospitalssenge, kontormøbler, hospitalsuniformer og en computer fra Danmark. Derudover fik de også en masse lægemidler til engangsbrug så som kanyler, sprøjter, engangshandsker og håndsprit. Forsendelsen af det brugte udstyr er en del af samarbejdet mellem den senegalesiske organisation ADASEC og den danske organisation Karambenor Danmark. De to organisationer har i mange år samarbejdet om at forbedre uddannelses- og sundhedsområdet i det sydlige Senegal.

Engangsartiklerne er næsten brugt op, da Genbrug til Syd besøger klinikken i december 2017, men senge, borde, stole, reoler og computer står stadig fuldt funktionsdygtigt og bliver brugt. Momodou forklarer, hvordan en computer på hans kontor nu betyder, at han kan søge mere information, og hvordan personalet bruger computeren til blandt andet at udskrive recepter og derved sparer tid i en travl hverdag. Ordentlige hospitalssenge, der kan køre op og ned, betyder både, at patienterne har det bedre, når de er indlagt, og at klinikkens personale har bedre arbejdsvilkår. ”Faktisk har udstyret betydet, at vi har fået flere patienter, fordi vi er blevet kendt i området for at være en god klinik med gode rammer”, fortæller Momodou.

Patienterne kommer til hospitalet med alt fra almindelig influenza eller lungebetændelse til mere komplicerede tilfælde som for eksempel skader fra et trafikuheld eller problemer med indre organer. Er patienternes problemer for komplicerede, må klinikkens personale sende dem videre til den nærmeste store by, hvor der er et hospital. Det er en rejse på en time af jordveje, og det er ikke altid nemt, hvis man er alvorligt syg. Heldigvis har klinikken en enkelt ambulance, der kan transportere patienterne over de længere og mere besværlige afstande.

Awa Diedhiou og hendes nyfødte søn

Awa Diedhiou sidder på sengen, der er kommet fra Danmark, og ved siden af hende ligger hendes nyfødte søn. Awa er 36 år og det er hendes sjette barn. ”Jeg kom til hospitalet for at føde, fordi jeg ved, at det er sikrere”, forklarer Awa. Hun har dagen før haft en fødsel helt uden komplikationer, men nyder nu, at hun kan blive på fødeafdelingen i to dage, hvor hun kan komme sig, og jordemødrene kan hjælpe til og sikre sig, at både hun og hendes søn har det godt.

Tal fra Verdensbanken viser, at det kun er 53% af kvinderne i Senegal, der føder med en kvalificeret sundhedshjælper til stede. Det er et stort problem, som man oplever i mange fattige lande. At kvinder føder hjemme hos sig selv og uden kvalificeret hjælp betyder desværre, at mange kvinder og børn dør under fødslen som følge af komplikationer, der kunne afhjælpes, hvis kvinderne havde født på en fødeafdeling - som den i Sindian.

I Sindian tager de to jordemødre, Rokhaya Diédhiou og Seni Badji, ofte ud til de omkringliggende landsbyer. Her undersøger de gravide kvinder og fortæller dem om fordelene ved at komme til klinikken i Sindian og føde. Og her gør det en forskel, at kvinderne ved, at rammerne er i orden – og at der blandt andet er gode senge på stuerne til den efterfølgende hvile.

Fra klinik til hospital

Det udstyr, de har modtaget på klinikken i Sindian, gør altså en helt konkret forskel. Men forsendelsen fra Danmark har betydet meget mere end bare en god seng at ligge i for patienterne. Fordi der er flere mennesker, der kommer til klinikken, og fordi klinikken i forvejen har godt udstyr, har den lokale regering besluttet, at klinikken skal opgraderes til et hospital. Der er ingen tvivl om, at det danske udstyr og måske også forventningen om, at der kan komme mere, betyder noget. ”Regeringen kan bygge hospitaler, men de mangler altid udstyret. Det gør vi ikke her”, forklarer Momodou.

Det betyder meget, når en klinik bliver opgraderet til et hospital af myndighederne. Blandt andet betyder det, at de nu vil få flere penge i støtte fra staten, og der vil også blive sendt mere personale til Sindian. Alt sammen noget, der er godt for både klinikkens nuværende personale og indbyggerne i området. Det kan synes af lidt, når vi i Danmark snakker om et par hospitalssenge, lidt kontormøbler og en computer, men i Senegal kan det betyde bedre sundhedssystemer for den fattige befolkning - som det har betydet i Sindian.