Danske computere skaber kvalitetsuddannelse i Cambodja

I Cambodja er det stadig ikke alle børn og unge, der går i skole, og der kæmpes stadig med en kultur, hvor uddannelse ikke nødvendigvis er en prioritet for de fattige familier. Kvein Skolen har med støtte fra en forsendelse af brugte computere fra Danmark fundet en løsning, der betyder, at unge kommer i skole og får redskaberne til at skabe en bedre fremtid.

Gik man med briller i Cambodja mellem 1975 og 1979, levede man livet farligt. I de år var landet ledet af Pol Pot, der gik efter at udrydde alt vestligt fra det sydøstasiatiske land. Det gik særligt ud over intellektuelle og uddannede så som lærere, læger og advokater, som styret anså for farlige og budbringere af vestlig kultur. Og det fortælles altså, at alle, der gik med briller udstrålede intellekt og vestlighed, og at de derfor blev dræbt.

Efter Pol Pots styre har man fundet massegrave, og det vurderes, at mellem 1,7 og to millioner cambodianere blev dræbt i perioden. Efter Pol Pot blev væltet, var der i lang tid kaos i landet, der havde sit første demokratisk valg i 1998. Landet er i dag fredeligt, men er stadig ved at hele. En stor del af en generation blev udryddet, og landets historie har også betydet, at der ikke er tradition for uddannelse. I Cambodjas love står der for eksempel ikke skrevet noget om skolepligt, og mange sender ikke deres børn i skole.

Brugte danske computere får nyt liv

Den cambodjanske NGO, Dream Village Foundation sørger for, at så mange børn som muligt i området i og omkring Cambodjas næststørste by Siem Riep får den vigtige uddannelse, der kan være med til at skabe fremgang og udvikling. Det gøres blandt andet ved at skoler i området modtager brugte computere fra Danmark. Modtagerne finder Dream Village Foundation ved at besøge områdets skoler, tjekke om der er strøm og et godt computerlokale, og om skolen har en eller flere lærere, der kan undervise i brugen af computerne.

De danske computere er doneret af virksomheder, skoler eller større kontorer, der skal have nye computere. Ofte udskiftes computere i Danmark, før deres levetid er ovre, fordi der er kommet nyere teknologi på markedet. Det betyder, at størstedelen af de computere, der bliver skrottet, er fuldt ud funktionsdygtige og kan bruges i mange flere år.

Genbrug til Syd samarbejder med renoveringsværkstedet Computergruppen om at sikre, at computerne er klar til brug, hvor de kommer frem. I Computergruppen mødes en håndfuld pensionister et par gange om ugen for at gennemgå de donerede computere.

Computerundervisning giver bedre fremtidsmuligheder

Nogle af de computere, som Computergruppen har gjort klar, er endt på Kvein Skolen i Cambodja. Det er den danske organisation Working School, der samarbejder med Dream Village Foundation, som har søgt penge hos Genbrug til Syd om at få sendt computere til Cambodja.

Computerne gør en stor forskel for skolens 260 elever. Skolen er en såkaldt secondary school og dækker, hvad der svarer til en dansk 7.-9. klasse. Hver mandag og tirsdag er der computerundervisning i tre timer – en time til hvert klassetrin.

En af eleverne, der trofast kommer til undervisningen i computerlokalet er Bet Chhoeuy. Bet er 16 år, går i 8. klasse og har gået til computerundervisning i to måneder. Før computerne kom til skolen, havde hun aldrig rørt ved en computer, så der var nok at lære. Lige fra, hvordan man tænder en computer, åbner programmer og bruger en mus, til det mere indholdsmæssige med, hvordan man egentlig kan bruge alt det, en computer kan.

”Jeg har allerede lært at skrive i Word på både engelsk og khmer”, fortæller Bet stolt. Khmer er det sprog, man taler i Cambodja, og det har helt unikke bogstaver. Det betyder, at eleverne øver sig i at skrive khmer-bogstaver på skærmen, men med et tastatur med de latinske bogstaver. Det er ikke nemt, men mange af dem er dygtige, og det er en nødvendig viden at have, da der ikke produceres computertastaturer med khmer.

Bet er blevet rigtig god til at bruge computere, og ud over at skrive på dem, kan hun nu også sende e-mails og gå på internettet. Bet forklarer, hvordan computerne gør en stor forskel: ”Det er vigtigt at lære noget om computere, for når jeg får et job, så skal jeg vide, hvordan man bruger en computer.” 

Det handler om mere end et computerlokale

Også skolen rektor, Kong Vanny er meget tilfreds med de muligheder, computerne giver. ”At eleverne får viden om teknologi og IT betyder, at de langt bedre kan begå sig i samfundet efter deres skolegang”, fortæller han. Computerne har også betydet, at det er lettere at få elever til skolen. Kong forklarer, hvordan skolens personale fortæller om computerne til potentielle elever og forældre. Det betyder, at både elever og forældre kan se en mening i at gå på skolen, fordi de forstår, at de kan bruge den viden, de får, i fremtidige jobs.

Derudover gør computerne det muligt for både elever og lærere at søge ny og mere viden på internettet. Det betyder, at uddannelse bliver af højere kvalitet, og at eleverne går ud af skolen med viden, der kan være med til at udvikle landet. Computerne i Cambodja betyder også, at flere af eleverne har mulighed for at fortsætte skolegangen efter grundskolen.

I Danmark udskifter vi computere og andet elektronik, når der kommer en nyere og bedre model. Heldigvis kan de brugte danske computere efter lidt bearbejdelse bruges til skabe udvikling og bedre fremtidsmuligheder for skoleelever andre steder i verden.

jazzandclassical.com